Tuesday, March 20, 2007

Mali tatil kanunu neler getiriyor? Hürses gazetesi 21 Mart 2007

Mali tatil kanunu neler getiriyor?
Muhasebe meslek yasasının 13.06.1989 tarihinde yayımlanmasının üzerinden yaklaşık 18 yıl geçmesine karşılık bugüne dek dünyadaki gelişmelere paralel herhangi bir düzenleme yapılmış değildi. Meslek camiasının, yasanın çağdaş olmayan ve mutlaka değiştirilmesi gereken maddeleri üzerindeki talepleri devam ediyor. Mali Tatil de, ısrarla takip edilen ve talep edilen haklardan birisiydi ve nihayet teslim edildi.
Türmob Genel Kurul Toplantılarına katılan Başbakan ve ana muhalefet partisi lideri de mali tatil konusunda, söz verdikten sonra umutlar artmıştı. TÜRMOB Genel Başkanı sayın Mehmet TİMUR ve yönetiminin gayretleri ve ısrarlı takipleri sonucu mali tatil yasası çıktı.
Mali Tatil salt meslek mensupları için talep edilen bir hak olarak algılanmamalı. Bir tarafı ile meslek mensubunu ilgilendirken, diğer tarafıyla da Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumlarının denetim birimlerini, çalışanlarını hatta ve hatta tüm mükellefleri yakından ilgilendiriyor. Tıpkı Adli Tatil gibi, Mali Tatil ile bu kesim bir soluklanma, bir stres atma fırsatını yakalamış olacak.
Mali Tatil Kanunu ile aslında bir ilke imza atılmış oldu. Türkiye, Dünya' da bir ilki gerçekleştirdi, mali tatil uygulanan başka bir ülke yok. Çok geniş bir kesimi ilgilendiren ve TBMM'de 15.03.2007 tarihinde kabul edilen 5604 sayılı Mali Tatil Yasası'na göre her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanacak. Son günü malî tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacak:
a) Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri
b) İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi malî tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi.
c) Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler.
d) Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler.
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemeyecek. Bu süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlayacak.
Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı inceleme­ler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemeyecek, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmayacak.
Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecek. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacak.
Gümrük ida­re­le­ri, il özel ida­re­le­ri ve be­le­di­ye­ler ta­ra­fın­dantarh ve/ve­ya tah­sil edi­len ver­gi, re­sim ve harç­lar­la il­gi­li ola­rakma­lî ta­til uy­gu­lan­mayacak.
Yasalarımızda genelde gelişmiş ülkelerdeki trendleri izlememize alışmış iken bu yasa ile yenilkçi bir yaklaşım seçilmiş olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

No comments: