Wednesday, April 8, 2009

kontrol edilen kurum kazancı -örnek sorular

Soru: 2009 yılı itibariyle iki yıldan bu yana %25 hissesine tam mükellef Yatırım A.Ş.nin sahip olduğu , merkezi Cenevre - İsviçre’de bulunan Invest S.A. şirketinin royalty ve lisans gelirlerinden 150 000 TL kurum kazancı elde ettiği öğrenilmiştir. Cenevre vergi kanunları uyarınca şirketler % 12 kurumlar vergisine tabidir. Kar dağıtımı yapılmamıştır. Yatırım A.Ş.nin 2009 Kurumlar vergisi beyanında yapması gereken işlemi ve nedenini açıklayınız.
- Yanıt: Herhangi bir işlem yapılması gerekmemektedir. Yüzde 50 nin altında hisse oranı nedeniyle Kontrol edilen kurum kazancı sözkonusu değildir.
Soru : Kurumlar Vergisi Kanununda yeralan tüm Kontrol Edilen Kurum Kazancı şartlarını yerine getirmiş ve 200 000 TL kurum kazancı olan PQR S.A. şirketinin % 51 ine sahip olan (Gelir vergisi mükellefi) Bay Ali Ak’ın vergi yönünden durumu aşağıdakilerden hangisine uymaktadır?
a. Kar dağıtımı yapılmamışsa dahi Ali AK gelir vergisi beyanına PQR şirketinin karlarından payına düşen tutarı dahil edecektir.
b. Eğer kar payı dağıtılırsa ve alacağı temettü belirli bir sınırı aştığı takdirde vergi beyanına dahil edecektir.
c. Kar payı elde ettiği takdirde mutlaka beyanına dahil etmesi gerekecektir.
d. Ali Ak iştirak kazançları istisnasından yararlanacaktır.
e. Hiçbir durumda beyan etmesi gerekmeyecektir.

Doğru yanıt: c (gerçek şahıslar Kont.Ed. kurum kazancı uygulamasına tabi değildir; tevkifata ve istisnaya tabi olmayan menkul sermaye iradı olarak beyanı gerekir)

No comments: