Thursday, January 15, 2009

final örnek sorular

Dikkat: aşağıdaki metin sorular yalnızca örnek amaçlıdır. Verilen Cevaplar sadece ipucu niteliğindedir. Ayrıca test (çoktan seçmeli) sorular ve vize öncesi dönemle ilgili sorular olacaktır.

Soru : 391 Hesaplanan Katma Değer vergisi hesabının bölümlenmesini açıklayınız?
Cevap: 391 10 Teslim ve Hizmet Karşılığı Hesaplanan KDV 391 10 01 % 1 Hesaplanan KDV 391 10 02 % 8 Hesaplanan KDV 391 10 03 % 18 Hesaplanan KDV 391 20 Fazla ve Yersiz Hesaplanan KDV 391 30 Alış İadesi, İşlem İptali KDV 391 40 Zayi Olan Mallara İlişkin KDV 391 50 Vergiden İstisna Teslimlere İlişkin KDV
Soru: Ödenen Katma Değer Vergisi hangi hallerde indirilemez? Hangi hesapta muhasebeleştirilir?
Soru: Binek otomobiller ile ticari otomobillerin vergileme yönünden taşıdığı farklılıkları belirtiniz?
Cevap: Katma Değer vergisi , Özel Tüketim Vergisi ve (Gelir-Kurumlar Vergisi yönünden amortisman giderleri)yönünden açıklanacaktır.
Soru: Ertelenen vergi varlığı ve ertelenen vergi yükümlülüğü kavramlarını örnek vererek açıklayınız.
Soru: Katma Değer vergisi tevkifatının amacını ve uygulamasını açıklayınız.
Soru: İnşaat faaliyetlerinde yıllara yaygın ve dönemsel işlerin müşterek giderlerinin dağıtım esaslarını karşılaştırınız.
Cevap: Yıllara yaygın inşaat işlerinin harcamalarının tutarı ile dönemsel inşaat faaliyetlerinin hasılatlarının mutlak değerlerinin toplamı içinde bu harcama ve hasılatların payı oranında müşterek genel giderleri dağıtılır.
Soru: İhracatçıların ve ihracatçılara mal teslim eden imalatçıların Katma değer vergisi yönünden farklılığını açıklayınız.
Cevap: İhracatçıların satışları Katma Değer Vergisinden istisna edilmiştir. İhracatçılara mal teslim eden imalatçıların teslimleri ise temanit karşılığında tecil edilir, üç ay içinde ihracatın gerçekleşmesi halinde teminat çözülür ve vergi terkin edilir.
Soru: Türkiye Muhasee Standardı 11 (İnşaat sözleşmeleri) ve Gelir Vergisi Kanunu madde 42-44 uyarınca dönem karının hesaplanması arasındaki farklılığı açıklayınız.
Cevap: TMS 11 uyarınca inşaat sözleşmelerinin kar zararı güvenilir biçimde hesaplanabilir nitelikte ise tamamlanma oranı(yüzdesi)ne göre kar zarar belirlenir ve özkaynaklara aktarılır. GVK Md.42-44 e göre ise işin fiilen tamamlanması veya geçici kabulün onaylanması aşamasına kadar hakediş maliyetleri 170 hesapta, hakediş gelirleri 350 hesapta izlenir.
Soru: Özel tüketim vergisi ile Katma Değer vergisini indirim mekanizması yönünden karşılatırılınız.
Soru: Birleşme ve devirde vergileme ve zarar mahsubu şartlarını açıklayınız.
Soru: Menkul kıymetlerin değerlenmesini Vergi Usul Kanunu Md. 279 kapsamında açıklayınız.
Soru: Gayrimenkullerin Vergi Usul Kanunu’na göre değerlemesini açıklayınız.
Soru: Finansal Kiralama işlemlerinde kiraların ne şekilde gider yazılabileceğini açıklayınız.
Soru: Bir kamyonu satma amacıyla alan şirket ile nakliyat hizmetinde kullanmak üzere alan şirketin özel tüketim vergisi yönünden muhasebeleştirme ve vergileme yönünden uygulamasını karşılaştırınız.
Soru: Gecikme zammı ve pişmanlık zammını karşılaştırın.
Soru: Gecikme zammı ve gecikme faizinin hesaplanmasındaki (süre yönünden) farklılığı belirtiniz.

No comments: