Tuesday, March 25, 2008

Gelir vergisi beyanında son saatler- Ş KIZILOT

Hürriyet Gazetesi 25.03.2008

GELİR vergisi mükelleflerinin, bu akşam çalışma saati bitimine kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri ve verginin birinci taksitini de 31 Mart Pazartesi akşamına kadar ödemeleri gerekiyor.Beyanname vermeyi unutanlar için, sayılı saatler kaldı.Hangi gelirler için beyanname verilmesi gerektiğini bilmeyen ya da unutanlar olabileceğini düşünerek, kısa açıklamalar yapalım.

KİRA GELİRLERİ,
1. Konut Kiraları : 2007 yılı konut kira geliri toplamı 2.300 YTL’yi aşanların, bu gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor.
2. İşyeri Kira Gelirleri : 2007 yılı işyeri kira geliri toplamı 19 bin YTL’yi aşanlar, kira gelirlerinin tamamını beyan edecekler. Bu arada güzel bir haber; toplamı 82.320 YTL’ye kadar olan işyeri kira gelirleri için vergi çıkmıyor, üste "vergi iadesi" alınıyor.
KÁR PAYI VE TEMETTÜ Kár dağıtımı nedeniyle, ortağı olduğu limited şirketten "kár payı", anonim şirketten de "temettü geliri" elde edenlerin, bu gelirlerinin yıllık gayrisafi tutarı 38 bin YTL’yi aşmışsa, gelirlerinin yarısını beyan edecekler.Bir güzel haber de bunlara; 205 bin YTL’ye kadar kár payı ve temettü geliri olanlar, beyanname verdiklerinde, 1 YTL vergi ödemeyecek, üste "vergi iadesi" alacaklar.

BORSA KAZANCI

2007 yılında elde edilen borsa kazançları, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.

ÜCRET GELİRLERİ
2007’de, birden fazla işverenden "ücret" geliri olanların, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı, 19 bin YTL’yi aşmışsa, ücret gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor. Yıl içinde işinden ayrılıp, başka işe başlayanlar da bu kapsamda değerlendiriliyor.Hesaplanan gelir vergisinden, ücretlerden her ay kesilen vergiler mahsup edileceği için büyük bir vergi ödenmesi söz konusu değil.
GAYRİMENKUL SATIŞI
2007 yılı içinde gayrimenkul satanlar, bundan doğan kazancı beyan etmek zorundalar.Beyan olayının iki istisnası var:1. İktisap (edinme) tarihinden itibaren 4 yıl geçtikten sonra satılan gayrimenkullerin kazancı, gelir vergisine tabi değil. Bu süre 1 Ocak 2007’den itibaren edinilenlere 5 yıl uygulanıyor.2. Miras kalan gayrimenkuller, hangi süre içinde ve kaça satılırsa satılsın, vergisi yok.
HAZİNE BONOSU VE TAHVİL
1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen, Hazine Bonosu ve Devlet tahvillerinden, 2007 yılında elde edilen faiz gelirleri, 361 bin 146 YTL’yi aşıyorsa, beyan edilecek.1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilenlerde ise, faiz ödemeleri yüzde 10 stopaja tabi tutulduğu için, faiz gelirlerinin tutarı ne olursa olsun beyana tabi değil.
EUROBOND
26 Temmuz 2001 - 31 Aralık 2005 döneminde ihraç edilenlerin, faiz gelirleri 224 bin 994 YTL’yi aşıyorsa, beyan edilmesi gerekiyor. Aşmıyorsa, beyan edilmeyecek.1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilen Eurobondların ise, 2007 yılındaki faiz gelirleri 19 bin YTL’yi aşmışsa, beyan edilmesi gerekiyor.
FAİZ, REPO VE FON
2007 yılında elde edilen; banka mevduat faizi, repo geliri, döviz tevdiat hesabı faizi ve A veya B tipi fon gelirleri, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.Okurlarımızın, yukarıdaki gelirlerin vergi durumu, kazancın hesaplanması, istisna uygulaması gibi ayrıntılı bilgiler için, Hürriyet’in internet sitesinden kolayca ulaşabilecekleri, son iki aydaki yazılarımızı taramalarında yarar var.