Monday, May 7, 2007

KATMA DEĞER VERGİSİ TEVKİFATI

(KDVK) 9. maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanların verginin ödenmesinden sorumlu tutulmaları konusunda Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
Maliye Bakanlığı tarafından bu yetki kullanılarak, 21.10.2003 tarih ve 25266 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 89 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliği çıkarılmış, izleyen Tebliğler ile de KDVK’nın 17. maddesinin 1 numaralı fıkrasında sayılanlardan siyasi partiler, sendikalar, kamu menfaatine yararlı dernekler, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar, vakıflarca kurulan üniversiteler ile tarımsal amaçlı kooperatifler dışındaki kurum ve kuruluşlar, bankalar, sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisini, sorumlu sıfatıyla beyan etmek ve ödemek üzere tevkifata tabi tutmaları hükme bağlanmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin Maliye Bakanlığı’na tanınan yetkiye dayanılarak, aşağıda sayılan kurum ve kuruluşların yine aşağıda belirtilecek işlemlere ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutmaları uygun görülmüştür.
Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler (vakıf üniversiteleri hariç), kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, bankalar ve özel finans kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri), özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar, hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kote edilmiş şirketler yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara (tek başına ya da birlikte) ait olan kurum, kuruluş ve işletmeler, birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere, katma değer vergisi tevkifatı yapmak zorundadır.
Yukarıdaki hizmet türlerine göre uygulanacak tevkifat oranları
1- Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 1/6’sı (%3)
2- Temizlik hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 2/3’ü,(%12)
3- Bahçe ve çevre bakım hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 1/2’si(%9),
4- Özel güvenlik hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 1/2’si,
5- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 1/3’ü,
6- Her türlü yemek servisi bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 1/2’si,
7- Danışmanlık ve denetim hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 1/2’si,
8- İşgücü temin hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 0,90(%16.2)’ı.

No comments: